Detail receptu

< Zpět na výpis

Jahodový koláč s vanilkovým chia pudingem a želatinou

Jahodový koláč s vanilkovým chia pudingem a želatinou

Autor: Dan / 22.3.2018

Ingredience
Suroviny na těsto:
100 g másla
4 vejce
75 g lněné mouky (rozemletá lněná semínka najemno, například v mlýnku na kávu na principu mlýnských kamenů)
50g banánové mouky
15 g psylia
citronová esence
1 PL stévie
1 – 1,5 dcl ovocného čaje

Suroviny na puding:
kokosové mléko (jeho pevná část) z 1 konzervy
cca 20 -30 g chia semínek
stévie na dochucení
vaniková esence

Na ozdobení:
čerstvé jahody
vepřová želatina
stévie
potravinářské barvivo červené


Postup
Máslo dáme rozehřát v keramické misce (lze na elektrické ploténce puštěné na nízký výkon), dokud není úplně tekuté. Ze 4 bílků vyšleháme sníh. Pokud jste zvyklí k bílkům před šleháním přidávat špetku soli, nedělejte to. Bezeškrobové těsto z nějakého důvodu sůl nesnese, i sebemenší množství způsobí, že koláč chutná slaně.
Roztopené máslo vymícháme se žloutky a stévií, přidáme obě mouky, psylium, citronovou esenci, 1 dcl ovocného čaje, případně trochu kokosového mléka. Konzistence těsta by měla být hustší než polotekutá, pokud není, přidáme ještě trochu čaje.
Do těsta vmícháme sníh z bílků a vlijeme na vymazaný plech. Pečeme na 180 st. cca 30 - 45 minut, nebo dokud do těsta zapíchnuté párátko nevytáhneme suché.
Puding připravíme tak, že na plotně rozpustíme kokosové mléko, přidáme stevii, vanikovou esenci a chia semínka. Necháme cca 20 min. nabobtnat. Pudingem potřeme na plechu ponechaný korpus a dáme vychladit do lednice.
Očistíme a na plátky nakrájíme jahody, naklademe na puding. Mezitím si připravíme želatinu – rozmícháme ji ve vlažné vodě (přitom dáme o 1/3 méně vody, než kolik se říká v návodu k želatině), za stálého míchání zahřejeme těsně před bod varu. Odstavíme a přidáme stévii a 1-2 kapky červeného potravinářského barviva. Vychladíme v lednici a nalijeme na jahody. Želatina musí být dobře vychlazená, ale ještě ne tuhá. Důležité je také to, aby byl i korpus s pudingem a jahodami dobře vychlazený, protože když se tuhnoucí želatina vlije na ještě teplý korpus, okamžitě se rozpustí a z korpusu steče, a nebo, co je ještě horší, se do něj vsákne.
Dort necháme ještě ½ hodiny vychladit a podáváme.


DALŠÍ RECEPTY STEJNÉHO AUTORA >