Banánový Bi Gu dort
Autor: Dan / 23.3.2018
Ingredience
Suroviny na těsto:
•	150 g másla
•	5 vajec
•	75 g lněné mouky (rozemletá lněná semínka najemno, například v mlýnku na kávu na principu mlýnských kamenů)
•	75g banánové mouky
•	20 g psylia
•	50g lískových oříšků
•	rumová esence
•	mandlová esence
•	0,5 dcl rumu
•	1 PL stévie
•	50g čokoláda bez cukru
•	4 banány
Suroviny na banánový krém:
•	kokosové mléko (jeho pevná část) z 1 konzervy
•	2 banány
•	stévie na dochucení
•	vaniková esence
Na ozdobení:
•	vepřová želatina
•	stévie
•	příp. potravinářské barvivo žluté
Postup
Máslo dáme rozehřát v keramické misce (lze na elektrické ploténce puštěné na nízký výkon), dokud není úplně tekuté. Ze 4 bílků vyšleháme sníh. Pokud jste zvyklí k bílkům před šleháním přidávat špetku soli, nedělejte to. Bezeškrobové těsto z nějakého důvodu sůl nesnese, i sebemenší množství způsobí, že koláč chutná slaně.
Roztopené máslo vymícháme se žloutky a stévií, přidáme obě mouky, psylium, rum, rumovou a mandlovou esenci, nasekané oříšky, kakaové boby a trochu vody z kokosového mléka. Konzistence těsta by měla být polotekutá, pokud není, přidáme ještě trochu vody.
Do těsta vmícháme sníh z bílků a vlijeme do vymazané dortové formy (např. 26 cm). Pečeme na 180° C cca 45 minut, nebo dokud do těsta zapíchnuté párátko nevytáhneme suché.
Korpus necháme důkladně vychladit v chladničce a mezitím si připravíme krém. Želatinu rozmícháme ve vlažné vodě (přitom dáme o polovinu méně vody, než kolik se říká v návodu k želatině), za stálého míchání zahřejeme těsně před bod varu. Odstavíme a ještě v horké želatině rozpustíme tuhou část kokosového mléka. Přidáme stévii, vanilkovou esenci a vmícháme vidličkou rozmačkané banány. Krém polotuhé konzistence dáme na vychlazený korpus, který jsme předtím posypali nasekanou čokoládou. Na něj naklademe na kolečka nakrájené banány, dáme vychladit do lednice a mezitím si připravíme želatinu.
Želatinu rozmícháme ve vlažné vodě (přitom dáme o 1/2 méně vody, než kolik se říká v návodu k želatině), za stálého míchání zahřejeme těsně před bod varu. Odstavíme a přidáme stévii a 1-2 kapky žlutého potravinářského barviva. Vychladíme v lednici a nalijeme na banány. Želatina musí být dobře vychlazená, ale ještě ne tuhá. Důležité je také to, aby byl i korpus s krémem a banány dobře vychlazený, protože když se tuhnoucí želatina vlije na ještě teplý korpus, okamžitě se rozpustí a z korpusu steče, a nebo, což je ještě horší, se do něj vsákne.
Dort necháme ještě ½ hodiny vychladit a můžeme podávat.