Detail receptu

< Zpět na výpis

Dýňové lívance s ořechovým pyré

Dýňové lívance s ořechovým pyré

Autor: Dan / 23.3.2018

Ingredience
Suroviny na těsto:
• 1/2 menší dýně hokaidó (nebo máslové dýně). Další suroviny jsou počítány na 250 g dýňového pyré, které z dýně připravíme
• 100 g banánové mouky
• 12 střiků tekutého sladidla na bázi steviol-glykosidů
• 400 ml kokosového mléka
• 2 vejce
• 50 g másla + máslo na smažení

Suroviny na ořechové pyré
• 100 g rozinek
• 100 vlašských ořechů
• rum na naložení rozinek


Postup
Dýni zbavíme semínek a nakrájenou na kostky ji uvaříme do měkka (pokud používáme dýni hokaidó, loupat ji nemusíme, máslovou dýni před uvařením oloupeme). Rozmixujeme na dýňové pyré.
Z bílků ušleháme sníh.

Dýňové pyré, žloutky a kokosové mléko smícháme s rozpuštěným máslem, osladíme stévií. Přidáme banánovou mouku a nakonec jemně zapracujeme sníh.

Z těsta vytvarujeme přímo na pánvi na rozpáleném másle placičky asi 1 cm silné a opékáme na mírném ohni do zlatova. Lívanečky zůstanou uvnitř polotekuté, což na rozdíl od lívanců z kynutého těsta není chyba. Na povrchu by měly mít křupavou kůrčičku.

Na ořechové pyré je potřeba předem naložit rozinky do rumu a nechat je v chladničce odpočívat alespoň 2 dny. Před samotným servírováním je rozmixujeme s vlašskými ořechy například tyčovým mixérem. Lívanečky ozdobíme silnou vrstvou ořechového pyré a můžeme přidat čerstvé ovoce (výborně chutná kiwi, banány nebo borůvky) nebo zavařeninu bez cukru.



DALŠÍ RECEPTY STEJNÉHO AUTORA >